Eső - irodalmi lap impresszum

Utasítások


Jelenség : Egy parafa dugó, mely semmiben sem különbözött a többi parafa dugótól (Hirt G. Sándornak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent), beleesett a vízbe.
Egy ideig, amint az várható volt, úszott a víz színén, aztán különös dolog történt. Lassan merülni kezdett, lesüllyedt a fenékre, és nem jött föl többé.
Magyarázat nincs.

Örkény István


Utasítás 1. (Disznóhere)

„Vadcsapás vágó használata
1. Tegyen a vadcsapás vágót az űvegre, nyomja a vágó fogantyúját. Szilárdon letolia vadcsapás vágót, fordítja a vágót.
2. Felhúzza és elmozdítsa a vadcsapást.”

Kőteleki H. Béla gondterhelten olvasta a kínai kombinált dugóhúzó használati utasítását. A dobozon  egzotikus szépségű keleti nő, barokk mintás borospohárral, s egy fürt szőlő, ami a nő két melle közül sarjadt. Kaccsal, két levéllel. A doboz mind a hat oldalán nagy betűkkel ez olvasható:  DUGÓHÚZÓ.
Először jött hozzá látogatóba Boros Jolán, akivel a liftben ismerkedett meg: a nő tévéújságot szorongatott a kezében, az újságon piros filctollal voltak bejelölve a brazil és a mexikói sorozatok. Azt mondta, Jolánnak hívják, de Kőteleki H. Béla zavarában Jolandának nevezte az asszonyt. Ettől ő kipirult, és gyorsabban kezdett verdesni a szempillája.
A férfi ezt jó előjelnek vélte.
– A borról először le kell csippenteni a nyakcímke felső részét. Ha az egészet letéped, elárulod, hogy bunkó vagy – magyarázta el a barátja, Kovács Kazimír, hozzátéve, hogy foggal sem illik feltépni a védőfóliát. Erre a mozdulatra egy speciális vágóeszköz szolgál, ami hasonlít a disznóherélő késhez. Kőteleki még sosem látott disznóherélő kést. Élő disznót sem. Panelban élt, nem voltak vidéki rokonai, s nemigen utazott sehová.
 A vadcsapásvágóval végül jól elmetszette a mutatóujját, Jolánka pedig elájult, mert nem bírta a vért. Kőteleki viszont azokat a nőket nem bírta, akik egy kis vér látványától is elájulnak.


Utasítás 2. (Pilátus a credóban)

„A dugóhúzón lévő bor letéte és alkatrészekben lévő parafadugó részei befolyásolijak a jatekonysagot. Ezért rendszeresen takaritson meleg szappanvizzel. Szűkséges esetén cserelje a csavart (11. pont szerint). Sose használja a kenőanyagot.”

Chippendale show-t rendelt az idei nőnapra az önkormányzat nődolgozóinak Szolcsák Gyula  gyöngyössolymosi polgármester. Az eseményről a helyi lapban ekképp nyilatkozott Molnár Lászlóné hetvenöt éves nyugalmazott biológia tanárnő - Hivatásomnál fogva magam úgy néztem a táncosokra, mint Michelangelo Dávidjára, míg mások talán sértőnek érezték ezt a különleges műsort. Véleményem szerint a polgármester nem tudta, hogy mit ad ajándékba, amikor pedig már épp benne voltunk a javában, mint Pilátus a credóban, akkor ő sem tudott mit tenni.”
Molnár Lászlóné még azt is hozzátette: a színpadon a házassági mozdulatokat igazán mellőzhették volna a táncosok.


Utasítás 3.
  (Szabó Péter r. őrmester sikeres felderítése)

„Szilárdon fogja meg za útszűkűletet addig, hogy a fekete gombostűt (ènyilt jelőlt) kinyújlk a fém tengelyből.”

Rendőrségi hír: „Február 15-én reggel egy edelényi iskola igazgatója jelezte a náluk rendszeresen megforduló iskola rendőrének, Szabó Péter r. őrmesternek, hogy az elmúlt napokban az iskola szertáraiból és termeiből különböző műszaki és egyéb felszerelési tárgyak hiányát észlelték. A kapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója a bejelentést követően nyomban megjelent az iskolában, majd az elsődleges rendőri intézkedéseket követően adatgyűjtésbe kezdett. Ennek során, több az iskolában tanuló gyermek vonatkozásában is gyanú merült fel a hiányzó tárgyak jogtalan eltulajdonításával kapcsolatban. Az iskolarendőr információgyűjtő tevékenységét nagyban megkönnyítette az intézmény oktatóival és diákjaival korábban kialakított és jelenleg is meglévő közvetlen kapcsolata.  Az adatgyűjtéseket követő házkutatások során három gyermekkorú személy otthonában feltalálásra kerültek az iskolából hiányzó - mintegy háromszázezer forint összértékű – eszközök. Az eltűnt tárgyak (CD magnó, laptop, mp3 lejátszó, különféle szakkönyvek, orvosi szobából különféle orvosi kellékek, ásványok és egyéb apróbb iskolai felszerelések) az iskola rendőre által bevezetett intézkedések eredményeként visszaszolgáltatásra kerültek az oktatási intézmény részére. A sikeres intézkedést az iskola igazgatója másnap levélben köszönte meg a kapitányság vezetőjének.” (forrás: police.hu)


Utasítás 4.  (Hímzős-főzős)

„Kűlőnbelul 2000 űveg megnyitása után a kabátos csavar talán elkopásos és nem kőnnyen használni, akkor kellene cserélni a csavart.”

– Szia!
– Szia!
–Vásárolsz?
– Aha. Te is?
– Ja. Az asszony leküldött tejfölért.
– Én borért jöttem. Akciós. Ilyenkor húsvét előtt.
– Amúgy jól vagytok?
– Béke van. Asszony blogol. Sajátja van. Főzős.
– Az jó. Az enyém is blogol. Hímzős.
– Lájkolom majd. Ha te is lájkolod...
– Jó. Az asszonyét már kétezren lájkolták.
– Az király. A miénket még csak háromszázharmincheten.
– Akkor én leszek a háromszázharmincnyolcadik. Na, megyek. Túrós csusza lesz. Pörccel. Azt szeretem.
– Azt én is.

Vissza a tetejére